Majitelia tohto domu nie sú prví ani poslední, koho očarila brnianska vila Tugendhat. Od inšpirácie k realizácii vlastného skulpturálneho domu sa prepracovali vďaka odvážnemu návrhu dvojice architektov z ateliéru Šebo Lichý.

 

Hľadanie formy

Keď dostane architekt také zložité zadanie, ako to bolo v tomto prípade, k slovu sa dostanú všetky nástroje, ktorými disponuje, aby vytvoril jednotné a funkčné dielo – v tomto prípade dom. Prvotná bola inšpirácia. Funkcionalistická brnianska pamiatka vily Tugendhat od architekta Miesa van der Rohe je komplexným dielom, ktoré nemožno čítať len z vizuálnej stránky. Architekti však tento priestorový koncept umne dokázali aplikovať aj na zložitom pozemku v okrajovej časti Bratislavy. Práve ten vo veľkej miere ovplyvnil dispozičné členenie domu do viacerých podlaží. Tým sa dostávame k tretiemu bodu, ktorý mal najväčší podiel na výraznej architektonickej forme. Majitelia spoločne s architektmi sa totiž rozhodli rešpektovať mohutné stromy, ktoré na pozemku rástli. Prienikom týchto požiadaviek sa podarilo navrhnúť dom pozostávajúci z dvoch častí. Zadná časť domu sa vnára do stúpajúceho svahu a je tvorená tromi úrovňami. Predná časť domu levituje na dynamických podperách, pričom poskytuje panoramatické výhľady do ďalekého okolia. Spojovacím článkom týchto dvoch hmôt je hlavný vstup so skleneným zádverím.

 

Kompletný článok si prečítajte tu.