KOLÍSKY

Bytový komplex Kolísky je špecifický svojou polohou na rozhraní obytnej štvrte a tradičnej dedinskej zástavby Záhorskej Bystrice. Je to mestské bývanie s vôňou vidieka. Tento pocit sme mali v hlave počas hľadania dizajnu životného priestoru pre takmer stovku rodín, ktoré sa raz stanu ich obyvateľmi.

Kolísky sú vyriešené tak, ako by mali podľa nás byť vyriešené všetky bytové domy – so všetkými autami schovanými pod zemou, polo-súkromným dvorom so špecifickou atmosférou, merítkom priateľským k okoliu, priestormi pre obchodík alebo fitness v prízemí. Treláž s popínavou zeleňou bola pôvodne plánovaná na všetkých obvodových stenách okrem severnej fasády. Nakoniec, kvôli požiarnym normám, sme sa jej predsa len museli vzdať, ale ostala viac než dostatočne prítomná na balkónoch a pergolách predzáhradiek. Zeleň v kvetináčoch na balkónoch a strechách ju tak plnohodnotne zastúpi. Každý balkón je vlastne vyabstrahovanou tradičnou mrežou pre popínanie – divého viniča, ruží. A každý má svoj kvetináč, svoj kúsok vidieckej záhradky s bylinkami, popínavou zeleňou, kvetmi. Aj na tomto vneme je postavená autentická identita projektu – mestské bývanie s vôňou vidieka, kedykoľvek sa pozrieme z okna. Koncept vnútro blokového málopodlažného komplexu dáva dôraz na maximálne ozelenenie vonkajšieho bytového príslušenstva, loggií, terás a predzáhradiek. Do priestoru vnáša pohľadovú ako aj izolačnú zeleň, ktorá najmä vo vnútro-blokových priehľadoch koriguje mierku objektov obytných budov a zelene. Vnútroblok je riešený ako pobytové nádvorie, ktoré dopĺňa architektúru mestských víl o funkciu rodinného komunitného bývania osadeného do zelene stromov.

Parametre stavby: 

4 samostatné bytové bloky

98 dvojizbových až päťizbových bytov

160 parkovacích miest v podzemnej garáži

18 vonkajších parkovacích miest

 

INFORMÁCIE O PROJEKTE

Miesto: Bratislava – Záhorská Bystrica, Pod vŕškami

Investor: ISPK, s.r.o.

Autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Aleš Hradecký, Imrich Vaško, Branislav Groch

Spolupráca: Teodor Pongó, Jakub Vydra, Júlia Jackulíková

Autori (pôvodného) urbanistického riešenia: Ľubomír Bobek, Tomáš Jávorka

Štúdia a projekt : 2016 – 2019

Realizácia: 2019 – 2020