Novostavba bytového domu je situovaná do územia s hromadnou bytovou a občianskou výstavbou. Zámerom autorov bolo vstúpiť do existujúceho prostredia kvalitnou a zaujímavou architektúrou a ohľaduplne dotvoriť chýbajúce nárožie bloku. Výraz objektu tvoria najmä tradičné prvky rezidenčnej architektúry – striedanie plných plôch so solitérnymi okennými výplňami, doplnenými o balkóny a lodžie. Fasády podnože s obchodnými priestormi charakterizujú celopresklené plochy výkladov a veľkoplošné obklady s popínavou zeleňou na západnej a severnej strane objektu. Na streche podnože je umiestnený jednopodlažný objekt bytov a ateliérov s obytnými predzáhradkami s množstvom zelene. Z podnože vyrastá dvojica 8- až 9-podlažných hmôt so 4 – 6 bytmi na každom podlaží, ktoré ukončujú penthousy s terasami. Projekt bol koncipovaný ako flexibilný. To znamená, že budúci majitelia bytov boli zapojení do dizajnovania tým spôsobom, že mali možnosť meniť veľkosť a polohu okien na fasáde a aj veľkosť a polohu balkónov. Mnohí majitelia bytov túto možnosť využili a prispôsobili dizajn bytu svojim individuálnym potrebám. Dokonca využili túto možnosť aj samotní autori projektu, ked’ sa rozhodli pre kúpu konkrétneho bytu. Celý proces prebiehal pod kuratelou architektov, ale neboli nutné žiadne vážne intervencie voči požiadavkám klientov. V záujme vyváženia kompozície došlo k nejakým korekciám na nepredaných bytoch. Tomuto konceptu bol prispôsobený celý dizajn fasád, zámerne neboli použité žiadne kompozičné osi, aby fasáda bola schopná „absorbovať” aj rôzne nekoncepčné zmeny majiteľov bytov. Ďalšia flexibilita prebieha v dispozíciách bytov. Pôdorysy boli navrhnuté tak, aby sa izby – spálne – dali pričleňovať k susedným bytom a tým by sa dala meniť izbovitosť bytov. Toto umožnilo veľmi plasticky reagovať na dopyt trhu, čo nepochybne prispelo k tomu, že projekt je komerčne mimoriadne úspešný.

 

BRATISLAVA
NOVY HÁJ
STAROHÁJSKA / DUDOVA ULICA, BRATISLAVA

Autori: Igor Lichý, Drahan Petrovič, Tomáš Šebo, Emanuel Zatlukaj
Plocha pozemku: 2 206 m2
Celková zastavaná plocha: 1 868 m2
Celková nadzemná podlažná plocha: 8 064 m2
Projekt: 2011 – 2012
Plánovaná realizácia: 05. 2012 – 06. 2014

 

Kompletný článok si prečítajte tu.