ASL logo

 

GBC 5

Galvani Business Centre 5 is the last completed block of the Bratislava business and administrative complex located between Galvani Street and the D1 motorway, which consists of retail parks and shopping centres, shopping arcades, showrooms, hotels and rentable administrative complexes. GBC 5 is an office building which, thanks to its dynamic façade and changing window tectonics, parametrically responds to lighting conditions and location with respect to the cardinal directions. Wide panoramic views of the slopes of the Carpathians and the north of Bratislava, dense vertical solar shading on the south side and longitudinal eastern and western façades of changing perforated geometry with irregular façade atriums with greenery bring refreshing change and authentic design to suburban generic urbanism.  With its architectural, construction and technology solutions, GBC 5 strives to respond to all critical issues and new challenges of current design. Today, our latest experience with the global pandemic crisis and imminent climate change forces us to rethink architectural design and solve problems of cities and country development.

The block form of the administrative complex in the shape of the letter C respects the plot’s construction disposition, the lighting and technical requirements, the economics of the construction, as well as current technological trends in the design of office buildings. The operational dispositions of various rentable spaces enable tailor-made solutions to be applied for the operation, circulation and design of the office landscape. The architecture of GBC 5 provides all of its clients with the benefits of a “green architecture” design with its concept of green terraces, loggias and open spaces for an improved working environment. The landscape of trees in front of the main entrance creates the bio-aesthetics of the entrance portal, vestibule and atrium of the complex, with the ecology of the tree structure providing a natural shading for the glass façade of the landscaped interior and creates an organic shadow play of nature in a world relying on technology.

The architectural design of GBC 5 is characterized by the diversity in the typology of indoor and outdoor spaces, dynamic tectonics of architectural structures, openings, surfaces, tiling, natural materials and black and white colouring. The system of various open loggias on all floors with greenery and fresh air is not only the determining element of the building’s architecture, but also a representation of the current trend of changed architectural design of the working environment responding to new requirements. In times of a pandemic crisis, the possibility to create naturally-ventilated resting areas with greenery located at an accessible distance from the work desk is becoming a new necessity. Before entering the building, the green garden also continues to the green roof of the vestibule and the main terrace of the building, which justifies the idea of the architectural concept of a fusion of nature with administrative space. The terrace is an open park allowing employees direct access to the exterior, allowing light and sun to enter the inner open space of the green atrium. The green terrace above the main entrance divides the administrative building into two symmetrical parts and, at the same time, accentuates the main entrance to both closed layout parts of the building.

GBC 5 is a multifunctional building and a complex operating system with various types of rentable office layouts and circulation areas intersecting, being served by complex technological support networks with applications in line with the latest office space trends. The differentiated needs of tenants and semi-public, public commercial and service establishments to respond to the requirements of catering, rest, breaks and contact with nature, increase the demands of working space standards. Technologies related to digitized standards, the physical and hygienic properties of buildings, transport handling and public transport capacity, various applications, cars, bicycles and electric scooters are permanently changing the architectural parameters of designs.

Ambiguous and complex circulation diagrams of architectural operations are also reflected in the hybrid nature of the architectural form of modernist mono-functional typologies. Rem Koolhaas, a prominent architect of the city’s transformation into a global socio-economic space, has declared that the identity of the city, place and street has come to an end. Today, the story of the city is replaced by the term size. What is now called a city is essentially a service mega-structure of information society, such as office spaces, shopping, car transport and parking lots. In such a generic city, without traditional public spaces, parks and greenery, there is a demand for an authentic design of a new urban micro-structure to simulate the missing public urban space.

The architectural manifesto of the architects and authors of GBC 5 Šebo – Lichý states ten design principles including sophistication, commitment, conceptuality, radicalness, accuracy, urbanism, freshness, generativity, provocativeness and authenticity. The eleventh and focal point of the manifesto is the ambition to be green, documented by their approach to design in their previous projects including the green façade of Bratislava’s ITB headquarters on Mickiewiczova Street, in a family house “among the trees”, or in the development project of Čerešne garden city. Not only inspiration by nature, but especially active and responsible design integrating nature, its principles and a healthy environment, are prerequisites for the necessary new strategies regarding the creation of thoughtful urban, public and private, residential and commercial architectural spaces. GBC 5 is indeed such an architectural design generated by revised means of modernity to respond to the demands of the new environmental culture of the 21st Century.

PROJECT INFORMATION

Location: Bratislava, Ružinov

Developer: Galvaniho 5 s.r.o.

Authors: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imro Vaško, Aleš Hradecký, Juraj Murín, Michal Romanec, Patrik Kuva

Study and project: 2017 – 2019

Implementation: 2019 – 2021